ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

21. MART - SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINROMOM

Lijep pozdrav kako ste mi ? Ponedjeljak a ja pišem post, čudno zar ne ? No, ovo sam odlučila podijeliti i s vama, jer sam jako ponosna na svoju školu, profesore i drugove

Naime, vjerovatno svi znate da se 21. mart/ožujak obilježava kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. 21.3 nije uzet kao slučajan broj/datum, 21 jer se na 21. paru hromosoma ne nalaze dva nego 3 hromosoma, te takve osobe imaju blagi poremećaj u svom razvoju i životu općenito. To ne znači da se te osobe ne obrazuju, ne  rade i ne osnivaju porodice, naprotiv oni su zabilježene kao jako uspješne, emocionalne i komunikativne osobe.

Da ne duljim, danas, moja škola, s ponosom kažem Gimnazija Edhem Mulabdić u Maglaju na poseban način pokazala je da se suosjećamo s takvim osoba, imaju našu podršku i ne izdvajamo ih iz društva. Našu suosjećajnost i pažnju iskazali smo nošenjem šarenih čarapica jer je to nešto najmanje što možemo uraditi.
Istina, svi su nas gledali čudno, kao da smo pali s Marsa ali to nama nije bitno, bitno je da smo nasmijali osobe koje su u udruženju osoba oboljelih od Down sindroma u Maglaju, uručili im cvijeće kao mali znak pažnje i pokazali da mislimo i brinemo o njima.





Toliko od mene ... 
Do sljedećeg posta ♥

E-Mail: jasicdzenita@gmail.com



Broj komentara: 7: